L'escola a Almassora

jueves, 14 de enero de 2010

Almassora seguia la mateixa distribució que la resta d’Espanya. Les escoles estaven separades en dos, una part per als xiquets i un altra per a les xiquetes o eres només per a xiquets o xiquetes. No hi havia classes mixtes perquè el règim franquista no ho permetia, i a més els xiquets i les xiquetes estudiaven assignatures diferents.

LES ESCOLES A ALMASSORA


LA CONSOLACIÓ

La Consolació era un col·legi de monges, privat, per a xiquetes, on sols podien anar persones amb prou diners per a pagar-lo.

Els dos primers anys feien pàrvuls i anaven xiquets i xiquetes, i després la primària era sols per a xiquetes. Quan acabaven els estudis primaris, podien anar de nit per estudiar mecanografia i taquigrafia.

El 1872 La Consolació va tancar i les estudiantes amb una bona situació econòmica se’n van anar a La Consolació de Castelló.



Col·legi La Consolació




CARDENAL CISNEROS

El col·legi Cardenal Cisneros era l’únic col·legi públic d’Almassora al qual anaven tots els xiquets dels quatre als catorze anys, encara que molts eixien abans per anar a treballar. El col·legi era mixt, encara que estava dividit en dues zones: a l’esquerra, les xiques; i a la dreta, els xics. I cada part del col·legi’escola comptava amb quatre mestres.

Actualment aquesta escola encara existeix, tot i que l’han reformada.

Col·legi Cardenal Cisneros



A partir de 1965 a Almassora es van començar a construir dos nous col•legis, Embaixador Beltran i Germans Ochando, i un nou institut, l’IES Alvaro Falomir, que era el primer i únic d’Almassora.

AMBAIXADOR BELTRAN I GERMANS OCHANDO

Aquestos col·legis també eren mixtos i públics i funcionaven igual que el col·legi Cardenal Cisneros.


IES ALVARO FALOMIR

L’IES Alvaro Falomir va ser el primer institut d’Almassora, la qual cosa suposava que els joves d’Almassora, quan acabaven els estudis primaris, podien seguir estudiant sense haver s’anar-se’n a Castelló. Tanmateix, molts xiquets no podien aprofitar aquesta oportunitat perquè a eixa edat ja podien treballar legalment i necessitaven els diners per poder mantindre la família, per tant a l’institut anava poca gent.

LES ESCOLES A ALMASSORA ACTUALMENT

Actualment els col·legis Cardenal Cisneros i Ambaixador Beltran i l’institut Alvaro Falomir segueixen existint i els edificis s’han remodelat i fins i tot ampliat. A més a Almassora s’han construït dos col·legis més i un nou institut.

Ara compten amb un total de cinc col·legis: Cardenal Cisneros, Germans Ochando, Ambaixador Beltran, núm. 5 i Errando Vilar; i dos instituts: l’Álvaro Falomir i el Vila-roja. En canvi, la Consolació es va tancar i la gent que anava es va traslladar a la Consolació de Castelló.


0 comentarios: