La destrucció de l'escola republicana

jueves, 25 de febrero de 2010

La repressió contra els professors durant l'època franquista va ser molt forta, sobretot per les seues idees polítiques, se’ls va acusar per diversos càrrecs i les sancions van ser moltes i molt dures.

Els càrrecs pels quals els acusaven amb més freqüència eren:

- Tindre una ideologia d'esquerres.
- Mostrar actituds contràries a la causa nacional.
- Participar en organitzacions properes a la República.
- No tindre costums religiosos o ser ateus.
- Fer plantejaments pedagògics inacceptables.
- Ser separatista.

Les sancions que els aplicaven eren:

- Suspensió del salari, que es feia mentre es tramitava l'expedient corresponent; la suspensió era entre un mes i dos anys.
- Separació del seu càrrec; aquesta va ser una de les sancions més dures i amb més importància en aquesta professió de professor, ja que se'ls prohibia exercir i disminuïa la categoria de la professió.
- Inhabilitació per poder exercir un càrrec directiu i de confiança, sanció dirigida al professorat sospitós, encara que sense proves. O trasllat; existien dos tipus de trasllat forçós: dins de la província i fora de la província. Fora de la província era per als professors que havien militat en partits polítics autonomistes, la majoria dels catalans i els bascs van ser acusats per això, i el trasllat oscil•lava entre un mes o cinc anys.
- Inhabilitació per exercir legalment l'ensenyament privat.

El més greu van ser les execucions de les persones que s’oposaven a l'alçament i fidels a la República.
Aquestes sancions afecten els mestres de l'ensenyament primari i secundari, el professorat de les Escoles Normals, l'alumnat de les Normals que va estudiar durant l'etapa republicana i el professorat universitari que, a part de l'expulsió, tenen una variabilitat que oscil•la entre 1 i 5 anys.
A més cal recordar que la depuració en l'ensenyament no afectarà només les persones, també es depuraran les biblioteques escolars. Els llibres d'escriptors catalans, d'autors estrangers importants en el camp de la renovació pedagògica, d'autors de novel•les i de llibres de lectura de signe liberal i republicà, entre d’altres, són apartats de les biblioteques escolars, i els personals són cremats.






Els republicans són forçats a treballar.


Presoners de les mines d'Almadén (Ciudad Real) eixint a treballar.

0 comentarios: