Marc Històric

domingo, 7 de febrero de 2010

El règim polític que es va instaurar a Espanya al final de la Guerra Civil es va caracteritzar per la institucionalització d’una dictadura amb trets feixistes i pel predomini de les velles classes dominants. A més, la figura del dictador, el general Francisco Franco, va presidir el període d’una manera omnipresent.

Al llarg de quasi quaranta anys (1939-1975) el franquisme va romandre

Inalterable en els seus principis bàsics: concentració de poders en mans del dictador, manca d’una Constitució, de sufragi i de partits polítics, com també negació de les llibertats individuals i col·lectives i dels drets democràtics. La seua única legitimitat provenia del fet d’haver guanyat la Guerra Civil.

Ara bé, durant aquesta època en el terreny educatiu, es van prohibir la coeducació. Com que el destí fonamental de les dones era exercir el paper social de mare i d’esposa, la seua educació havia de ser diferent i, per tant, separada. El resultat va ser, durant molts anys, un nivell educatiu inferior al que rebien els xics.


També es van dictar normes de comportament social i de bons costums: els vestits no havien de ser cenyits ni havien de remarcar les formes del cos, els escots no podien ser grans, les xiquetes estaven obligades a portar calces des dels dotze anys i els xics i les xiques no havien de coincidir en llocs públics com piscines o platges.




GARCÍA SEBASTÍAN.M

GATELL ARIMONT.C (1996): Ciències socials, història, València, Vicens Vives.


0 comentarios: